diumenge, 24 d’agost del 2014

Pansa




Diumenge que comptàvem 24 del mes d’agost de l’any del Senyor de 2014 a Ador s’ha tornat a escaldar raïm per a fer pansa. Feia dècades que s’havia perdut aquesta activitat tradicional que durant molts anys omplí els agosts i setembres de molts dels nostres avantpassats.

Ha estat davant dels ulls ben oberts d’un vell riurau sorprès, segurament, per tan inesperada novetat, un dels poquíssims que queden drets al poble.

Per unes hores gratíssimes s’han tornat a sentir les antigues paraules pròpies d’aquella activitat: piló i empilar, cassa i casseta, lleixiu, moscatell, herba pansera, olivarda, pansot, desxinglotar... I s’han tornat a veure en moviment les eines que s’hi feien servir: canyissos, pilons, cabassos de palma, la cassa... Fins i tot s’ha construït, nou de trinca, un forn per a fer bullir l’aigua que havia d’escaldar el raïm.

Si l’oratge és propici d’ací unes setmanes la pansa estarà al seu punt i Ador haurà estat, segurament, el primer poble de la Safor en recuperar esta tradicional tasca. Bé mereixia la jornada la música i les danses  que l’han acompanyada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada