dilluns, 5 de novembre del 2012

Fer bolos



A Ador hi ha afició a fer bolos o, més exactament, a fer esclata-sangs. Són els bolets més apreciats i, de fet, la majoria dels buscadors són els únics que fan. Ara entrem en la temporada d’esclata-sangs, ha plogut i l’oratge està sent respectuós però l’afició és tal que hi ha qui, davant l’escassetat d’aquests bolos que normalment patim, no dubten a fer-se centenars de quilòmetres en un cap de setmana per a anar a buscar-ne a zones més productives. El gran botànic Pius Font i Quer dividia els països en micòfils, aquells que aprecien els bolets i els consumeixen,  i micòfobs, els que tradicionalment han rebutjat el seu consum. Grécia, Espanya o els països de  tradició celta com Anglaterra eren micòfobs, mentre que els països eslaus, Itàlia, Occitània, o Catalunya, València i les Balears són micòfils.
Ara que estem en ple temps dels bolets convé recordar el conegut aforisme que diu que tots, absolutament tots, els bolets són mengívols... però alguns només una volta.




1 comentari:

  1. Vaja, quina sorpresa. És molt interessant el teu blog i t'animem a que seguixques endavant. Si vols, podem difrondre-ho a través de la pàgina de Gent d'Ador per que et conega la gent i tingues més visites. Tu diràs.
    Enhorabona.

    ResponElimina